Η λεπτή κλωστή ανάμεσα στον γιατρό και την ασθενή

//Η λεπτή κλωστή ανάμεσα στον γιατρό και την ασθενή

Η λεπτή κλωστή ανάμεσα στον γιατρό και την ασθενή

Η λεπτή κλωστή ανάμεσα στον γιατρό-άντρα και την ασθενή-γυναίκα είναι τόσο εύθραυστη που μπορεί να σπάσει, συχνά με απρόσμενες συνέπειες.

 

Τι θα πρέπει να κάνει ο γιατρός για να κρατήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες; Και αν τελικά ερωτευτεί την ασθενή του, τι στάση πρέπει να έχει; 

«Είτε η ασθενής έχει κάποιο πρόβλημα υγείας είτε κάποιο αισθητικό πρόβλημα, ο γιατρός πρέπει σε κάθε περίπτωση να την αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό και την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει φυσική έλξη μεταξύ τους, η οποιαδήποτε εκδήλωσή της θα πρέπει οπωσδήποτε να περιμένει την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους σχέσης».

 

Σας έχει δημιουργήσει πρόβλημα κάποια ασθενής που σας ερωτεύτηκε;

«Πριν από λίγα χρόνια είχα κάνει λιποαναρρόφηση στα πόδια σε μία νεαρή κοπέλα. Είχαμε κανονίσει μία σειρά από επισκέψεις στο ιατρείο, για να εκτιμήσω τη μετεγχειρητική της πορεία, όμως διαπίστωσα πως εκείνη ζητούσε να τη βλέπω συχνότερα απ’ όσο χρειαζόταν, με τη δικαιολογία πως έτσι αισθανόταν πιο ασφαλής. Σύντομα ακολούθησαν και τα τηλέφωνα στο κινητό, αρχικά με κάποια πρόφαση και αργότερα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κι ενώ προσπάθησα ευγενικά να της εξηγήσω ότι όλα πήγαιναν καλά και δεν υπήρχε λόγος για τόσο συχνή επικοινωνία, η ασθενής όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά όταν ήρθε ξανά στο ιατρείο, ουσιαστικά μου έκανε… ερωτική εξομολόγηση! Αναγκάστηκα τότε με πιο αυστηρό τρόπο να της υπενθυμίσω την επαγγελματική φύση της σχέσης μας και να της ζητήσω να μην με ξαναενοχλήσει παρά μόνο αν είχε κάποιο πρόβλημα σχετικό με την επέμβαση».

 

Η συμβουλή μου:

«Συνήθως αυτά που αισθάνονται οι γυναίκες για το γιατρό τους δεν είναι έρωτας, αλλά έχει να κάνει με τη φύση της σχέσης γιατρού και ασθενούς, στην οποία εκ των πραγμάτων, ο γιατρός είναι ο “ισχυρός” και ο ασθενής αυτός ο οποίος είναι σε υποδεέστερη θέση, και πιθανότατα αυτή είναι και η αιτία της έλξης. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα επιχειρούσα να τη μεταπείσω…».

By |2016-07-25T10:47:54+00:00Ιούνιος 9th, 2016|0 Σχόλια