Lifting προσώπου για ένα ξεκούραστο και ανανεωμένο αποτέλεσμα.

Το Lifting προσώπου (face lifting) ή όπως είναι η ελληνική του ονομασία ρυτιδοπλαστική, αποτελεί την κορωνίδα των αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου.

Είναι μία επέμβαση που διορθώνει την χαλάρωση του δέρματος στο πρόσωπο και τη πτώση των μαλακών μορίων που έρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Είναι όμως και η επέμβαση που φοβούνται περισσότερο οι γυναίκες κυρίως εξαιτίας υπερβολικών ως και ελαφρώς παραμορφωτικών αισθητικών αποτελεσμάτων που βλέπουν στον κύκλο τους ή στην τηλεόραση.

Το επιτυχημένο Lifting προσώπου είναι αυτό που δείχνει το πρόσωπο πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι όπως ήταν πριν από 10 ή 15 χρόνια κάτι που είναι απολύτως εφικτό αν ασθενείς και χειρουργός δεν επιζητούν την υπερβολή.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ένδειξη για Lifting προσώπου έχουν γυναίκες αλλά και άντρες οπωσδήποτε πάνω από 40 ή 45 ετών που έχουν ήδη χαλάρωση στο πρόσωπο.

Η χαλάρωση δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες ρυτίδες και τους κάνει να φαίνονται πιο κουρασμένοι και γερασμένοι.

Αν η χαλάρωση αυτή είναι σε αρχικά στάδια υπάρχουν αρκετοί άλλοι μη επεμβατικοί ή λιγότερο επεμβατικοί τρόποι για να την καταπολεμήσουμε, οπότε δεν είναι απαραίτητο να καταφύγει κάποιος στην λύση της επέμβασης.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός για να κάνει ένα lifting προσώπου ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και την προτίμηση και εμπειρία του.

Κοινό σημείο όλων είναι οι τομή μπροστά και πίσω από το αυτί και σε κάποια σημεία στο τριχωτό της κεφαλής και η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος.

Πιο σημαντικό όμως για τη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η επανατοποθέτηση των βαθύτερων ιστών και κυρίως του S.M.A.S στη θέση που βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια.

Η επανατοποθέτηση των βαθύτερων ιστών είναι το σημείο που διαφέρουν οι διάφορες τεχνικές.

Επειδή το δέρμα είναι διατατό και ξαναχαλαρώνει γρήγορα, είναι η ανάρτηση του S.M.A.S που εξασφαλίζει το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της επέμβασης και εν πολλοίς και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο ασθενής ανάλογα με το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιήθηκε, είτε παραμένει για μία νύχτα στο νοσοκομείο, είτε εξέρχεται από αυτό μετά από λίγες ώρες. Ορθότερο πάντως, ανεξαρτήτως του είδους της αναισθησίας, είναι να παραμείνει για μία ημέρα στο νοσοκομείο και να πάρει εξιτήριο αφού αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις.

Για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να φορούν ένα ειδικό ελαστικό κορσεδάκι στο πρόσωπο για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να βοηθήσει στην επανασυγκόληση των ιστών.

Το αρχικό στάδιο της επούλωσης των τραυμάτων και η εξαφάνιση τυχόν εκχυμώσεων έχουν ολοκληρωθεί συνήθως μετά από 8-10 ημέρες.

Έτσι μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς εμφανή τα σημάδια της επέμβασης.

Πολύ συχνά συνδυάζουμε το lifting προσώπου με λιποαναρρόφηση στον λαιμό (πάντα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο) αλλά και με βλεφαροπλαστική την ίδια ημέρα την προηγούμενη ή την επόμενη.

Επίσης πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια το συνδυάζουμε με μεταμόσχευση λίπους σε διάφορα σημεία στο πρόσωπο για να αποκαταστήσουμε και τον χαμένο όγκο στο υποδόριο.

Έτσι μπορούμε να δώσουμε μία πιο ολοκληρωμένη νεανική εικόνα.

Μετά την επέμβαση μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος με θεραπείες όπως το fractional laser, η Αυτόλογη θεραπεία με αυξητικους παράγοντες ή το peeling για να φαίνεται και πιο λαμπερό.

Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση στα μικρά τριχοειδή αγγεία του δέρματος οπότε δυσχεραίνεται η αιμάτωσή του και η επουλωτική του ικανότητα.

Επειδή οι αποκολλήσεις που γίνονται στην συγκεκριμένη επέμβαση είναι εκτεταμένες, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές που σχετίζονται με την κακή επούλωση.

Για το λόγο αυτό συμβουλεύουμε όποιον πρόκειται να υποβληθεί σε face lift να διακόψει το κάπνισμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις έτσι και στο lifting προσώπου οι πιθανές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες.

Αυτές μπορεί να είναι μετεγχειρητική αιμορραγία ή αιμάτωμα στο υποδόριο, επιπλοκές που σχετίζονται με κακή ή καθυστερημένη επούλωση (άσχημες ουλές, επιδερμόλυση, μικρή νέκρωση του δέρματος), τραυματισμός του προσωπικού νεύρου και αισθητικές ατέλειες ή ασυμμετρίες.