Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,9 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες

Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες

Οι κακοήθεις δερματικές βλάβες αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο τις πλαστικής χειρουργικής.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που εμφανίζουν Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες, κυρίως λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία (είτε λόγω των συνθηκών εργασίας, είτε λόγω της επιθυμίας για έντονα μαυρισμένη επιδερμίδα) η οποία είναι στις μέρες μας πιο επικίνδυνη εξαιτίας της τρύπας του όζοντος. Οι Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες μπορεί να οφείλονται και σε γενετική προδιάθεση ή σε ατομικά χαρακτηριστικά (φωτότυπος).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τόσο η αφαίρεση των δερματικών όγκων, όσο και η αποκατάσταση της περιοχής, είναι καλό να γίνεται από πλαστικό χειρουργό για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες : Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός σε εμφάνιση καρκίνος στον άνθρωπο, αλλά επειδή εμφανίζεται στο μόνο εξωτερικό όργανο (δέρμα) μπορεί σχετικά εύκολα να εντοπιστεί σε αρχικά στάδια και να θεραπευτεί πλήρως. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στοιχειώδης ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των συνανθρώπων μας για να μάθουν τι πρέπει να ψάχνουν στο δέρμα τους και ανάλογα να απευθύνονται σε ειδικό γιατρό. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα παγκοσμίως προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως για την πρώιμη διάγνωση του μελανώματος που αποτελεί τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος

Κακοήθεις δερματικές βλάβες : Τύποι καρκίνου

Ο καρκίνος του δέρματος διακρίνεται στους παρακάτω τύπους:

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Πρόκειται για τον πιο συχνά εμφανιζόμενο τύπο καρκίνου του δέρματος. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι διηθητικός, αναπτύσσεται δηλαδή μόνο τοπικά και παρουσιάζει διάφορες μορφές και αντίστοιχα κλινικές συμπεριφορές. Η αντιμετώπισή του γίνεται μέσω χειρουργικής αφαίρεσης. Απαιτείται ιστολογική εξέταση, πλαστική αποκατάσταση στην περιοχή αφαίρεσης και μακρόχρονη παρακολούθηση για την πρόληψη τυχόν υποτροπών ή νέων πρωτοπαθών όγκων.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Πρόκειται για τον δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης τύπο καρκίνου του δέρματος. Έχει συχνά τη μορφή εξέλκωσης ή ερυθρού οζιδίου που αργεί να επουλωθεί. Αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι μεταστατικός σε ποσοστό της τάξεως του 5 με 10 % κυρίως στους λεμφαδένες. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση του όγκου και ενδεχομένως των επιχώριων λεμφαδένων. Απαιτείται ιστολογική εξέταση και διαρκής παρακολούθηση προκειμένου να ανιχνευθούν εγκαίρως τυχόν υποτροπές ή μεταστάσεις.

Μελάνωμα

Πρόκειται για τη πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται είτε σε προϋπάρχουσα δερματική βλάβη, όπως για παράδειγμα ένας δυσπλαστικός ή ένας γιγαντιαίος μελαγχρωματικός σπίλος, μπορεί όμως να εμφανιστεί ξαφνικά κυρίως λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα άτομα με ανοικτόχρωμο δέρμα, με γενετική προδιάθεση και ιστορικό πολλαπλών ηλιακών εγκαυμάτων στο παρελθόν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Στην ουσία το μελάνωμα είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου, ο οποίος μεθίσταται αρχικά στους λεμφαδένες και αργότερα, αν δεν υπάρξει θεραπεία, σε απομακρυσμένα όργανα όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, τα οστά κ.α. Η θεραπεία του μελανώματος είναι αρχικά χειρουργική και αφορά την πρωτογενή βλάβη. Αφού πραγματοποιηθεί η εκτομή και η ιστολογική εξέταση, αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να ακολουθήσει ευρύτερη εκτομή, αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού, λεμφαδενικός καθαρισμός ή συνδυασμός τους. Σε πιο προχωρημένα περιστατικά, ενδέχεται να ακολουθήσει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς με μελάνωμα υπόκεινται σε μακρόχρονη παρακολούθηση με σειρά εξετάσεων ώστε να ελέγχεται η πιθανότητα μεταστάσεων.

Σαρκώματα

Δεν ανήκουν στους κακοήθεις όγκους του δέρματος, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σαν διόγκωση κάτω από αυτό, γι’ αυτό και παρατίθενται σε αυτή τη ενότητα. Συχνά έχουν επιθετική συμπεριφορά και δίνουν μεταστάσεις, ενώ διακρίνονται σε:

  • ινοσαρκώματα
  • αγγειοσαρκώματα
  • δερματοϊνοσαρκώματα
  • λιποσαρκώματα
  • κακοήθη ινώδη ιστιοκυττώματα
  • λειομυοσαρκώματα
  • ραβδομυοσαρκώματα

    Αντιμετωπίζονται με εκτομή, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Κακοήθεις δερματικές βλάβες : Τι πρέπει να προσέχουμε

Γενικά οποιαδήποτε δερματική βλάβη, ιδίως μελαγχρωματική, εμφανίζεται ξαφνικά και μεγαλώνει γρήγορα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες. Το ίδιο ισχύει και για πληγές που δεν κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση δερματικών βλαβών που προϋπάρχουν όπως είναι οι σπίλοι (ελιές) αυτά που πρέπει να προσέχουμε είναι:

  • αλλαγή στο μέγεθος (αύξηση), στο χρώμα, στο σχήμα (διόγκωση, ασαφοποίηση των ορίων)
  • εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κνησμός, πόνος, αιμορραγία, εξέλκωση

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό γιατρό (πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο) για να εξετάσει τις βλάβες αυτές.

Συνοψίζοντας

Οι Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες απασχολούν μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας ολοένα και συχνότερα, ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Στην περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε προϋπάρχουσα βλάβη ή εντοπίσει κάποια νέα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση της βλάβης τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η αντιμετώπισή της

Κακοήθεις Δερματικές Βλάβες
4,9 /5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
GOOGLE REVIEWS