Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,8 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

Χημικά peelings

Medical Peels

Εξαιτίας της συσσώρευσης των νεκρών κυττάρων και του οξειδωτικού stress, συχνά η επιδερμίδα μας δείχνει θαμπή και άτονη.

Με την βοήθεια ειδικών χημικών διαλυμάτων, ανάλογα με της ανάγκες κάθε δέρματος, μπορούμε με ασφάλεια ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες να αυξήσουμε τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και να αποκαλύψουμε την φυσική λάμψη της επιδερμίδας μας.

Τι είναι τα χημικά peelings;

Η διαδικασία του χημικού peeling, ή αλλιώς χημική απολέπιση (chemexfoliation), αποτελεί μια ιατρική πράξη η οποία προκαλεί επιταχυμένη απολέπιση και ελεγχόμενη βλάβη της επιδερμίδας ή/και του χορίου μετά από τοπική εφαρμογή καυστικών παραγόντων.

Αποτελεί κομμάτι των κοσμητικών θεραπειών στη δερματολογία, είτε επιλέγεται για απλή ανανέωση της επιδερμίδας είτε ως συνοδευτική/συμπληρωματική της κύριας ενδεδειγμένης θεραπείας κάποιων δερματικών νοσημάτων (διαταραχές χρώσης, ακμή, ακτινική υπερκεράτωση, κ.ά.).

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει ένα χημικό peeling;

Τα χημικά peelings χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων ή για τη βελτίωση της εμφάνισής σας βελτιώνοντας τον τόνο και την υφή του δέρματός σας.

Τα χημικά peels πραγματοποιούνται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια σας. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή τη βελτίωση:

 • Των λεπτών γραμμών κάτω από τα μάτια ή γύρω από το στόμα και τις ρυτίδες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, τη γήρανση και κληρονομικούς παράγοντες.
 • Ορισμένων τύπων ακμής.
 • Ήπιων ουλών.
 • Ηλιακών, γεροντικών, ηπατικών κηλίδων, φακίδων, πανάδων, ανομοιόμορφης χρώσης του δέρματος.
 • Προκαρκινικών κηλίδων (ακτινικές κερατώσεις).
 • Μελασματικών κηλίδων λόγω εγκυμοσύνης ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

Πως ταξινομούνται τα medical ή χημικά Peels;

Τα χημικά peels έχουν ταξινομηθεί στην βιβλιογραφία ανάλογα με το βάθος δράσης τους στο ανθρώπινο δέρμα. Έτσι, μπορούμε να κατατάξουμε ένα χημικό peeling ως:

Επιφανειακό peeling: Το επιφανειακό peeling ή peeling του ‘μεσημεριανού’ (lunchtime peel)  είναι ο πιο απαλός τύπος peeling και αποσκοπεί στην απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος (κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας). Συνήθως χρησιμοποιούνται απαλές χημικές ουσίες, όπως αλφα-υδροξυοξέα (AHA) ή βιολογικά οξέα, και προκαλούν ήπια απολέπιση. Αυτό το είδος peeling είναι ιδανικό εάν έχετε λεπτές ρυτίδες, ακμή, διαταραχές της χρώσης του δέρματος ή ξηρό, τραχύ δέρμα που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο, προάγοντας μια υγιή λάμψη. Η ανάρρωση από αυτόν τον τύπο απολέπισης είναι ταχύτερη (εντός ολίγων ωρών ή ημερών).

Μεσαίο peeling: Το μεσαίο peeling είναι πιο επιδραστικό από το επιφανειακό peeling και προκαλεί μεγαλύτερο βάθος απολέπισης. Το μεσαίου βαθμού peeling διεισδύει μέχρι το άνω μέρος του χορίου, αφαιρώντας τόσο τα επιφανειακά όσο και τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Αυτό το είδος peeling είναι ιδανικό εάν έχετε ανομοιόμορφο ή μέτριο αποχρωματισμό του δέρματος, κηλίδες ηλικίας, ουλές ακμής ή λεπτές έως μέτριες ρυτίδες. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή περισσότερο και να απαιτηθεί ορισμένος χρόνος ανάπαυσης.

Βαθύ peeling: Ένα βαθύ χημικό πίλινγκ διεισδύει μέχρι τη βαθύτερη στιβάδα του χορίου, το αποκαλούμενο δικτυωτό χόριο, ενώ παράγει τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος, ενώ ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.  Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι η καλύτερη εάν έχετε μέτριες γραμμές και ρυτίδες, εκτεταμένη βλάβη του δέρματος λόγω υπερέκθεσης στον ήλιο, βαθιές ουλές ακμής, κηλιδώδες δέρμα ή/και προκαρκινικές βλάβες που ονομάζονται ακτινική κεράτωση. Η βαθιά χημική απολέπιση είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο πρόσωπό σας και, όπως προαναφέρθηκε, απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα επούλωσης.

Κάθε είδος peeling έχει τα πλεονεκτήματά και τα μειονεκτήματά του και η επιλογή του κατάλληλου εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του ατόμου, καθώς και από τη συμβουλή ενός ειδικού.

 

Αντενδείξεις χημικού peeling

 • Λοιμώξεις δέρματος.
 • Ενεργός ιός απλού έρπητα.
 • Κυοφορία ή θηλασμός.
 • Ενεργός ψωρίαση, δερματίτιδα ή έκζεμα.

Πλεονεκτήματα peeling

Η θεραπεία peeling έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων:

 • Λειαίνει ορατά την επιφάνεια της επιδερμίδας.
 • Απαλύνει τα σημάδια της φωτογήρανσης (λεπτές γραμμές και ρυτίδες).
 • Καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις ακνεϊκές βλάβες.
 • Διεγείρει την κυτταρική ανανέωση και ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου.
 • Προσφέρει ενυδάτωση και λάμψη.
 • Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τη πρώτη κιόλας φορά.

 

Συνολικά, η θεραπεία peeling είναι μια αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να βελτιώσει την όψη και την υφή  του δέρματος με ελάχιστες επιπτώσεις και επιβάρυνση για τον ασθενή.

Ποιες εποχές του χρόνου επιτρέπεται το peeling;

Η καλύτερη χρονική περίοδος είναι από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, που η ηλιοφάνεια δεν είναι ιδιαίτερα έντονη οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Ωστόσο υπάρχουν τα summer peels (καλοκαιρινά peelings) τα οποία είναι πιο ελαφριά και επιτρέπεται να γίνουν το καλοκαίρι. Ανανεώνουν την επιδερμίδα και προσδίδουν λάμψη χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης λόγω της ιδιαίτερης χημικής τους δομής που τα καθιστά ασφαλή.

Φωτοδυναμικό Peeling στο Kallisti Medical

Στη κλινική μας, συνδυάζοντας τα οφέλη ενός πολύ αποτελεσματικού Χημικού Peeling και της Φωτοδυναμικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της ακμής, του μελάσματος και της φωτογήρανσης, επιτυγχάνουμε άμεσα ορατά και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η μοναδικά δραστική, εμπλουτισμένη σύνθεση χαμηλού μοριακού βάρους και υψηλής διεισδυτικότητας των peels δρα συνεργιστικά με τη φωτοδυναμική θεραπεία προσφέροντας:

• Πιο λαμπερή, νεανική και καθαρή επιδερμίδα.
• Μείωση μεγέθους σμηγματογόνων αδένων και αντιφλεγμονώδης δράση.
• Ανανέωση δέρματος και απελευθέρωσή του από δυσχρωμίες και ρυτίδες.
• Ενεργοποίηση των ινοβλαστών και Παραγωγή Κολλαγόνου.
• Αντιγήρανση – Αναζωογόνηση και Σύσφιξη.
• Φωτοπροστατευτική δράση και αντιοξείδωση.

Τι κάνουμε μετά τη θεραπεία;

 • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και στη ζέστη.
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας. Η αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά (κάθε 2 ώρες).
 • Το πρωί και το βράδυ εφαρμόζετε στο πρόσωπο ειδική αναπλαστική και επουλωτική κρέμα, συνήθως για 5-7 ημέρες (δηλαδή, μέχρι να εξαφανιστεί η απολέπιση και να επανέλθει το δέρμα). Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μην χρησιμοποιείτε τις αντιρυτιδικές σας κρέμες.
 • Το πλύσιμο του προσώπου επιτρέπεται (με ήπια καθαριστικά προσώπου και με χλιαρό νερό).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ