Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,8 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

πλαστική χειρουργική και ασφάλεια

Πλαστική χειρουργική και ασφάλεια: Ποιες προϋποθέσεις την εξασφαλίζουν;

Πλαστική χειρουργική και ασφάλεια – Είναι ασφαλείς οι αισθητικές επεμβάσεις;

Οι  συνθήκες της σύγχρονης ζωής συχνά επιβάλλουν την βελτίωση της εικόνας μας. Η  επίδραση του διαδικτύου και των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται στα  social media  δημιουργούν  μια συνεχώς αυξανόμενη τάση στους ανθρώπους  όλων των φύλων και των ηλικιών να ασχολούνται όλο και περισσότερο με την εξωτερική τους εμφάνιση. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάθε χρόνο να αυξάνεται παγκοσμίως τόσο ο αριθμός των αισθητικών θεραπειών όσο και των αισθητικών επεμβάσεων.

Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα που έχω ακούσει κι εγώ από μεγάλο αριθμό ασθενών μου: Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι θεραπείες ή οι επεμβάσεις;

Έχει – δυστυχώς  λανθασμένα – επικρατήσει  σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα των ανθρώπων  ότι αυτές οι θεραπείες είναι πολύ απλές και εύκολες. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει λόγω της μεγάλης τους διάδοσης. Έτσι το μόνο που φαίνεται να  απασχολεί αρκετούς  είναι το κόστος. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το πόσο σημαντικό είναι, θεωρώ ότι πρέπει  πρωτίστως να τους  απασχολεί η ασφάλειά τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει κατανοητό σε όλους ότι πρόκειται  για ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να εκτελούνται από ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ  ΙΑΤΡΟΥΣ. Όσο απλή και αν φαίνεται μια θεραπεία απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση και ανάλογη εμπειρία για να γίνει σωστά και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι θεραπείες αυτές λοιπόν είναι εύκολες όταν ο γιατρός ξέρει να τις κάνει. Επιπλέον υπάρχει και το θέμα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε μια θεραπεία. Υπάρχουν υλικά που είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα για χρήση και άλλα που δεν είναι (είναι αυτονόητο ότι τα πιστοποιημένα είναι και πιο ακριβά). Είναι δικαίωμα κάθε ασθενούς να ζητήσει από τον γιατρό του να του δείξει ποια υλικά χρησιμοποίησε στη θεραπεία του και υποχρέωση του γιατρού να το κάνει. Μην διστάζετε λοιπόν να ρωτάτε τους γιατρούς για τα υλικά που χρησιμοποιούν και αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία μπορείτε εύκολα να ανατρέξετε στο διαδίκτυο και να αναζητήσετε τα υλικά αυτά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ενημερώνεστε   για οτιδήποτε σχετίζεται με μια θεραπεία που σκέφτεστε  να ακολουθήσετε (ενδείξεις, αντενδείξεις, αποτέλεσμα) ακόμη και για τις πιθανές  παρενέργειες που μπορεί να έχει , όσο ήπιες και αν είναι αυτές. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνεται από τον γιατρό και όχι από τον περίγυρο ή το διαδίκτυο.

Όσο αφορά στις αισθητικές επεμβάσεις  ενώ θεωρητικά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρα, στην πράξη δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει το διαδίκτυο με αναφορές σε «αναίμακτες επεμβάσεις», αναίμακτη βλεφαροπλαστική, αναίμακτη λιποαναρρόφηση, αναίμακτο λίφτινγκ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε  αυτό οριστικά. Δεν υπάρχουν, πουθενά στον κόσμο, αναίμακτες  χειρουργικές επεμβάσεις!  Υπάρχουν ελάχιστα ή περισσότερο αιματηρές ή επεμβατικές αλλά όχι αναίμακτες. Όλες αυτές που κάποιοι ονομάζουν αναίμακτες επεμβάσεις στην ουσία είναι αισθητικές θεραπείες  (επεμβατικές ή μη) οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν το αισθητικό αποτέλεσμα ή τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Πλαστική χειρουργική και ασφάλεια: Ποιες προϋποθέσεις την εξασφαλίζουν;

Είναι γεγονός ότι οι αισθητικές επεμβάσεις είναι εξαιρετικά ασφαλείς πλέον, δεδομένου ότι τα ποσοστά επιπλοκών που έχουν είναι πολύ χαμηλά. Αυτό όμως συμβαίνει όταν ακολουθούνται κάποιοι κανόνες, που έχουν θεσπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένος προεγχειρητικός έλεγχος (κλινικά και εργαστηριακά) των ασθενών, ανάλογα με την επέμβαση στην οποία θα υποβληθούν για να  διαπιστωθούν τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας .
  • Να λαμβάνουν χώρα σε χώρο οργανωμένου χειρουργείου σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική ή σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας που αποτελούν και τις μοναδικές δομές με ανάλογη άδεια στην Ελλάδα.
  • Να χρησιμοποιείται κάθε φορά η κατάλληλη αναισθησία που θα χορηγείται  από καταρτισμένο αναισθησιολόγο με πλήρη έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Να πραγματοποιούνται από κατάλληλα  εκπαιδευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό ο οποίος μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει την επιτυχία της επέμβασης.
  • Να αποφεύγεται να πραγματοποιούνται διαδοχικά (στο ίδιο χειρουργείο) πολλές επεμβάσεις γιατί αυτό αυξάνει την βαρύτητα, την πιθανότητα επιπλοκών  και δυσκολεύει σημαντικά την μετεγχειρητική περίοδο των ασθενών.
  • Να υπάρχει επαρκής μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών από το γιατρό για την έγκαιρη διαπίστωση (διάγνωση) και αντιμετώπιση τυχόν  μικροπροβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν.

Αν ακολουθούνται αυτοί οι κανόνες τότε, σε μεγάλο ποσοστό, όλη η διαδικασία μίας αισθητικής επέμβασης θα  αποτελεί  για τον ασθενή μια απολύτως ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία με αίσιο τελικό αποτέλεσμα. Για να είναι κάποιος που υποβάλλεται σε μια αισθητική θεραπεία ή επέμβαση ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό να είναι πλήρως  ενημερωμένος από τον γιατρό του για το τι ακριβώς μπορεί να περιμένει  σαν αποτέλεσμα με βάση  την κατάστασή του πριν. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν στο μυαλό τους κάτι πολύ συγκεκριμένο που θα ήθελαν από μια αισθητική παρέμβαση. Καλό είναι αυτό να το συζητούν από πριν με τον γιατρό τους και εκείνος να τους λέει  τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει για τη δική τους περίπτωση. Αυτή αποτελεί μια σχεδόν αλάνθαστη συνταγή επιτυχίας. Αντίθετα οι υπερβολικές υποσχέσεις από τον γιατρό και οι εξωπραγματικές προσδοκίες από πλευράς ασθενών με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε δυσαρεστημένους ασθενείς άρα σε αποτυχία της όλης διαδικασίας!

Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια ενασχόλησης με την πλαστική χειρουργική και έχοντας  αφιερώσει χιλιάδες ώρες συζητώντας  με ανθρώπους που αναζητούν κάποια βελτίωση στην εξωτερική τους εμφάνιση, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το ζητούμενο στην συντριπτική πλειοψηφία τους  είναι η βελτίωση της ψυχολογίας και της διάθεσής τους. Για να επιτευχθεί αυτό, εξίσου σημαντικό με το τελικό επιτυχημένο αισθητικό  αποτέλεσμα, είναι  να βιώσει την όλη διαδικασία (από την αρχική συζήτηση και ενημέρωση μέχρι την μετεγχειρητική παρακολούθηση και την επιστροφή στην καθημερινότητα) σαν μία θετική και –γιατί όχι- ευχάριστη εμπειρία ζωής, που από εδώ και μπρός θα μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο αισιόδοξη διάθεση και σε μια γενικότερα καλύτερη ψυχολογία. Αυτό άλλωστε είναι και η προσωπική μου άποψη για το τι θεωρώ επιτυχία σε μια επέμβαση (ή θεραπεία) στην ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

πλαστική στήθους τιμές