Ρινοπλαστική: Λειτουργική και Αισθητική Αποκατάσταση
Η ρινοπλαστική αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Η μύτη είναι από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του προσώπου και αποτελεί το κεντρικό σημείο με βάση το οποίο κατανέμονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.
Με την επέμβαση της πλαστικής μύτης μπορούμε να διορθώσουμε και λειτουργικά προβλήματα, όπως ένα στραβό ρινικό διάφραγμα που εμποδίζει την ομαλή αναπνοή, ενώ παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να επέμβουμε στο σχήμα ή το μέγεθος της μύτης ώστε να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου μας.
Η επιλογή ενός Πλαστικού Χειρουργού που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί μια αλλαγή στη μύτη μπορεί να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την συνολική εικόνα ενός προσώπου.
Η διόρθωση του προβλήματος της αναπνοής είναι ουσιαστικά ο σκοπός της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Στις περιπτώσεις όπου έχουμε στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες ή στενές ρινικές βαλβίδες η αναπνοή γίνεται με δυσκολία. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εμπόδια στην πορεία του εισπνεόμενου αέρα προς τους πνεύμονες. Μετά τη διόρθωσή τους με τη ρινοπλαστική η πορεία του αέρα θα πραγματοποιείται ανεμπόδιστα και η αναπνοή θα αποκατασταθεί.
Μέσω της πλαστικής μύτης μπορούμε να τροποποιήσουμε το σχήμα ή το μέγεθος της μύτης πραγματοποιώντας διορθώσεις στα ρινικά οστά και τους χόνδρους. Ανάλογα, μπορούμε να μικρύνουμε και τα ρουθούνια με εξωτερικές τομές. Οι αλλαγές έχουν προσυμφωνηθεί με τον πλαστικό χειρουργό και γίνονται συνήθως με μικρές τομές μέσα στη μύτη όποτε δεν φαίνεται καμία ουλή μετεγχειρητικά.
Στόχος είναι το άτομο να αποκτήσει την ιδανική για αυτό, μύτη.
Ρινοπλαστική: Ποιοι Είναι οι Υποψήφιοι
Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία που μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ρινοπλαστική. Μετά την συμπλήρωση του δέκατου όγδοου έτους (18) οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πραγματοποιήσει αυτή την επέμβαση. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ισχύει, γιατί πριν τα δεκαοκτώ έτη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη των οστών του κρανίου. Επιπλέον, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αποτελεί η συναισθηματική ωριμότητα ενός ατόμου πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αλλαγή.
Ρινοπλαστική: Ποια Είναι η Διαδικασία της Χειρουργικής Επέμβασης
Μετά το πέρας της επέμβασης το άτομο θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μία ημέρα λόγω της γενικής αναισθησίας που είχε προηγηθεί. Τις δύο πρώτες ημέρες τοποθετούμε ταμπόν στα ρουθούνια και ένα μικρό νάρθηκα στη μύτη, ο οποίος αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα. Από την τρίτη ημέρα που αφαιρούνται τα ταμπόν μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις υποχρεώσεις του.
Στην περίπτωση που ο ασθενής δεν επιθυμεί να τον δουν με τον νάρθηκα, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από μία εβδομάδα. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να είναι προσεκτικός, για να μη χτυπήσει στην περιοχή της μύτης καθώς τα ρινικά οστά δεν θα έχουν “δέσει” ακόμη καλά.
Έχει επικρατήσει η φήμη πως η επέμβαση της πλαστικής μύτης είναι τρομερά επώδυνη σε βαθμό που να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον που επιθυμεί να διορθώσει τη μύτη του. Όμως, η ρινοπλαστική δεν πονάει. Ο πόνος που ενδέχεται να υπάρξει μετεγχειρητικά είναι ανεπαίσθητος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ρινοπλαστική χωρίς να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση. Μπορούμε όμως να προβούμε σε κάποιες διορθώσεις στη μορφολογία της μύτης. Εφαρμόζοντας μια νέα μη επεμβατική τεχνική που την αποκαλούμε συμβατικά “ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι” μπορούμε να διορθώσουμε μικρές ατέλειες με ενέσιμα υλικά όπως το υαλουρονικό οξύ.
Στην ανοιχτή ρινοπλαστική, η οποία είναι εξέλιξη της παλαιότερης Κλειστης ρινοπλαστικης, γίνεται μία μικρή τομή στην στυλίδα της μύτης και από αυτή “σηκώνουμε το δέρμα” και έχουμε καλύτερη πρόσβαση στον ρινικό σκελετό. Καταφεύγουμε σε αυτή τη μέθοδο, σε περιπτώσεις με ιδιαίτερες δυσκολίες στο ακρορίνιο που χρειάζεται και η τοποθέτηση ή αφαίρεση μοσχευμάτων ή σε πολύ απαιτητικές επανεπεμβάσεις.
Παίρνοντας εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, το άτομο είναι σε θέση να ταξιδέψει χωρίς πρόβλημα οπουδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο.