Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,8 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική είναι η λύση στα πεταχτά αυτιά

Η ωτοπλαστική είναι η λύση στα πεταχτά αυτιά.

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση με την οποία διορθώνουμε αισθητικές ατέλειες που αφορούν στα αυτιά. Η συχνότερη είναι «τα πεταχτά αυτιά» αλλά μπορεί να υπάρχουν δυσμορφίες που εντοπίζονται στην έλικα, την ανθέλικα, το λοβίο ή άλλο μέρος του αυτιού. Αποτελεί επίσης την μόνη αμιγώς αισθητική επέμβαση που μπορούμε να κάνουμε σε παιδιά από την ηλικία των 6 ετών.

Για ποιο λόγο γίνεται η ωτοπλαστική;

Η πιο συχνή δυσμορφία που παρουσιάζεται είναι τα λεγόμενα «πεταχτά αυτιά» (αφεστώτα ώτα), που εμφανίζεται όταν το πτερύγιο του αυτιού είναι σε μεγάλη απόσταση (μεγαλύτερη από 1cm ) από το δέρμα στο κεφάλι. Με την ωτοπλαστική στην περίπτωση αυτή « κολλάμε» περισσότερο τα αυτιά στο κεφάλι με συμμετρικό τρόπο. Αντίστοιχα διορθώνουμε άλλου είδους ατέλειες όπως δημιουργία της έλικας, αλλαγή της ανθέλικας, σμίκρυνση του λοβίου ή ολόκληρου του ωτός ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται από μία τομή στο πίσω μέρος του αυτιού για να μην φαίνεται μετά. Αποκολλούμε τον ωτικό χόνδρο από το δέρμα και στη συνέχεια τον χαράζουμε από την μπροστινή του μεριά για να γυρίσει μόνος του προς τα πίσω. Αν χρειαστεί μπορεί να βάλουμε και 1-3 ράμματα στο χόνδρο για να κρατηθεί στη νέα του θέση.

Είναι επικίνδυνη;

Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και πάντα σε οργανωμένο νοσοκομείο ή κλινική. Η διάρκειά της είναι 1-2 ώρες, ανάλογα με τη δυσκολία, και έπειτα από δύο ώρες ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του. Μετεγχειρητικά τοποθετείται ένας ελαστικός επίδεσμος στο κεφάλι για να συγκρατεί τα αυτιά για λίγες ημέρες. Ο πόνος είναι αμελητέος και το αποτέλεσμα μόνιμο.