Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,8 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Τι Πρέπει να Αποφύγετε;

Υπάρχει αποτυχημένη βλεφαροπλαστική; Και εάν ναι, ποιοι είναι οι τρόποι να την αποφύγετε;

Αρχικά, η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια επέμβαση για την οποία όλο και περισσότερα άτομα, άνδρες και γυναίκες, αποκτούν ενδιαφέρον. Κυρίως, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να μεταμορφώσει την αισθητική εμφάνιση του προσώπου του.

Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συγκεκριμένη επέμβαση όχι μόνο δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά εξελίσσεται άσχημα. Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Κεραστάρη, τον πλαστικό χειρουργό με την πολυετή εμπειρία και τις χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του, υπάρχουν σημαντικά λάθη στη βλεφαροπλαστική.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε τις δυσάρεστες εξελίξεις. Σίγουρα, αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο στην ομαλή έκβαση της συγκεκριμένης επέμβασης είναι η επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλυθούν τα λάθη και οι τρόποι να αποφύγετε την αποτυχημένη βλεφαροπλαστική.

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Πώς ξέρω ότι η συγκεκριμένη επέμβαση είναι κατάλληλη για μένα;

Αρχικά, το πρώτο που χρειάζεται να κάνει το άτομο το οποίο επιθυμεί να κάνει βλεφαροπλαστική, είναι να σιγουρευτεί ότι η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η κατάλληλη λύση για το πρόβλημά του. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, οι οποίες είναι οι εξής:

 1. Είναι τα βλέφαρά μου κρεμασμένα;
 2. Δίνει το βλέμμα μου την αίσθηση ότι είναι μόνιμα κουρασμένο;
 3. Η κούραση που φαίνεται στα μάτια μου επιμένει, ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο;

 

Γενικά, είναι αρκετά εύκολο να διαπιστώσει το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προβεί στη συγκεκριμένη επέμβαση.  Με την βλεφαροπλαστική, η εικόνα των ματιών αποκαθίσταται. Μόλις το άτομο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται την επέμβαση βλεφαροπλαστικής προκειμένου να λυθεί το πρόβλημά του, τότε χρειάζεται να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και να ενημερωθεί για τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κι άλλα σημάδια τα οποία αποτελούν ενδείξεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή το άτομο να προχωρήσει σε βλεφαροπλαστική.

Αυτά τα σημάδια είναι τα εξής:

 1. Όσον αφορά τα πάνω βλέφαρα, η συχνότερη ενόχληση είναι κατά το βάψιμο των ματιών. Συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι αδυνατούν να βάψουν σωστά τα μάτια τους. Ο λόγος είναι ότι περισσεύει πολύ δέρμα, το οποίο καλύπτει το βλέφαρο μέχρι τις βλεφαρίδες.
 2. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να επηρεάζεται η όραση και να μειώνεται το οπτικό πεδίο του ατόμου, εξαιτίας της περίσσειας δέρματος και της χαλάρωσης.
 3. Όσον αφορά τα κάτω βλέφαρα, η συνηθέστερη εικόνα η οποία ενοχλεί είναι οι σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτό χρειάζεται διόρθωση, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με χαλάρωση του δέρματος. Όταν το άτομο κοιτάζει στον καθρέφτη, η εικόνα του βελτιώνεται αν τραβήξει το δέρμα προς τα πίσω.

 

Γενικά, η επέμβαση βλεφαροπλαστικής αποτελεί μια από τις αισθητικές επεμβάσεις με την μεγαλύτερη ζήτηση και, ταυτόχρονα, η εφαρμογή της είναι πολύ συχνή. Μερικά από αυτά που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι τα εξής:

 • Έχει μικρή διάρκεια
 • Έχει μικρή αποθεραπεία
 • Συνήθως, διενεργείται με τοπική αναισθησία
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει στην κλινική

 

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται για μια απλή επέμβαση. Αντίθετα, η διόρθωση βλεφάρων είναι μια από τις πιο πολύπλοκες πλαστικές επεμβάσεις. Γι’ αυτό και η εξειδίκευση και η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού είναι προαπαιτούμενα, προκειμένου να μην καταλήξουμε σε μια αποτυχημένη βλεφαροπλαστική και να μην δημιουργηθούν σοβαρά αισθητικά ή και λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας κάποιου λάθους.

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Οι λόγοι που η επέμβαση γίνεται δυσχερής

Από τις πρώτες παγίδες που οδηγούν σε αποτυχημένη βλεφαροπλαστική είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που δεν είναι απαραίτητο να κάνουν βλεφαροπλαστική. Συγχρόνως, όταν επιλεγεί ο κατάλληλος ασθενής που χρειάζεται σίγουρα την επέμβαση, είναι απαραίτητο να επιλεγεί και η καταλληλότερη τεχνική για το συγκεκριμένο άτομο.

Αυτά τα δύο επιτυγχάνονται με τη σωστή ανάλυση των βλεφάρων. Αυτό είναι κάτι που δεν σχετίζεται με όσα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος για τα βλέφαρα του χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αυτά τα οποία χρειάζεται να εκτιμηθούν από τον έμπειρο πλαστικό χειρουργό είναι τα εξής:

 • Το δέρμα
 • Η κατάσταση του λίπους
 • Η ποσότητα του λίπους που υπάρχει
 • Η ελαστικότητα των συνδέσμων
 • Η ελαστικότητα των σκληρών μερών των βλεφάρων
 • Η απώλεια όγκου στις περιοχές γύρω από τα μάτια
 • Τυχόν ασυμμετρίες
 • Η λειτουργία των μυών

 

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες, οι οποίοι σίγουρα επηρεάζουν και σχετίζονται με την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι αρχικά επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό για να προχωρήσουν σε βλεφαροπλαστική, όμως τελικά αποδεικνύεται ότι χρειάζεται να γίνει κάποια άλλου τύπου διόρθωση. Τέτοιες διορθώσεις μπορεί να είναι η λιπομεταφορά, το ενδοσκοπικό λίφτινγκ ή το λίφτινγκ μέσου προσώπου.

Όσον αφορά την ίδια την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής, είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο ασθενής αποτελεί μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Έτσι κι αλλιώς, όλες οι διορθώσεις που αφορούν κινήσεις ακριβείας μικρότερες του χιλιοστού είναι απαιτητικές, ιδιαίτερα μιας και πραγματοποιούνται σε μια περιοχή που δεν συγχωρεί τα λάθη.

Ωστόσο, όταν γίνει σωστά, η βλεφαροπλαστική φέρνει θεαματικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα συχνότερα λάθη σχετικά με τη συγκεκριμένη επέμβαση, τα οποία οδηγούν σε αποτυχημένη βλεφαροπλαστική, είναι τα εξής:

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Πρώτο Λάθος

Η υπερβολική αφαίρεση λίπους είναι το πρώτο λάθος στη βλεφαροπλαστική.

Όσον αφορά τόσο το πάνω βλέφαρο όσο και το κάτω βλέφαρο, το λίπος που υπάρχει εκεί είναι αυτό που δημιουργεί την εικόνα της “σακούλας”. Ωστόσο, αυτό το λίπος δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η στήριξή του χάνεται και το λίπος προβάλλει προς τα έξω περισσότερο.

Επομένως, ο σκοπός είναι η επανατοποθέτηση του λίπους στη σωστή περιοχή. Σκοπός της βλεφαροπλαστικής δεν είναι η υπερβολική αφαίρεσή του λίπους αυτού.

Στις περιπτώσεις που το λίπος αφαιρείται υπέρμετρα, το αποτέλεσμα που φέρνει είναι να φαίνεται το μάτι αποσκελετωμένο και “άδειο”, σαν να “κάθεται” μέσα στην κόγχη. Όπως γίνεται αντιληπτό, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια εικόνα στο πρόσωπο που “προσθέτει” περισσότερα χρόνια στον άνθρωπο, αντι να συμβάλλει ώστε να δείχνει νεότερος.

Φυσικά, η τεχνική έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό, πλέον ο πλαστικός χειρουργός συνήθως επιλέγει και προτιμά να προσθέτει λίπος με λιπομεταφορά γύρω από το μάτι και όχι να αφαιρεί το λίπος επιθετικά.

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Δεύτερο λάθος

Οι υπερβολικές μελανιές μετά την επέμβαση είναι το δεύτερο λάθος στη βλεφαροπλαστική.

Γενικά, η κατάλληλη χειρουργική τεχνική εξασφαλίζει και την άμεση αποθεραπεία του ασθενούς και, αν δημιουργηθούν μελανιές, είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, η αντίθετη περίπτωση οδηγεί στην ανάπτυξη αιματώματος. Το αιμάτωμα χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα αποθεραπείας. Επίσης, ενδέχεται να οδηγήσει σε λειτουργικά προβλήματα του ματιού.

Οι μελανιές αποτελούν μια επιπλοκή που δεν γίνεται να αποφευχθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού σε συνδυασμό με την αρτιότητα της επέμβασης μειώνουν τον κίνδυνο.

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Τρίτο Λάθος

Το τρίτο λάθος στη βλεφαροπλαστική είναι οι ασυμμετρίες των ματιών.

Όπως προαναφέρθηκε, η επέμβαση βλεφαροπλαστικής δεν αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας. Αντιθέτως, πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που απαιτεί τη μέγιστη ακρίβεια. Συγχρόνως, ο πλαστικός χειρουργός χρειάζεται να έχει τεράστια και πολυετή εμπειρία, όπως και την κατάλληλη κατάρτιση και εξειδίκευση.

Αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς ακόμα και οι ελάχιστες παρεκκλίσεις στον τρόπο αφαίρεσης ή συρραφής, είναι δυνατό να δημιουργήσουν ορατές ασυμμετρίες στο βλέμμα του ασθενούς.

Συνήθως, η ασυμμετρία προκαλείται εξαιτίας των παρακάτω λόγων:

 1. Υπερβολική αφαίρεση δέρματος σε κάποιο από τα δύο μάτια
 2. Υπερβολική αφαίρεση λίπους στο ένα μάτι
 3. Διαφορετική επούλωση που είναι πιθανό να εμφανιστεί στα βλέφαρα κατά την αποθεραπεία

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Τέταρτο λάθος

Η λάθος θέση του κάτω βλεφάρου αποτελεί το τέταρτο λάθος.

Πιο συγκεκριμένα, η αφαίρεση περισσότερων μικροχιλιοστών του δέρματος από όσα είναι απαραίτητα στην περιοχή του κάτω βλεφάρου, αποτελεί ένα από τα συχνότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική. Ένα τέτοιο λάθος είναι πιθανό να οδηγήσει σε ριζική μετατόπιση προς τα κάτω.

Αν συμβεί αυτό, το μάτι αλλάζει σχήμα και προβάλλει περισσότερο το ασπράδι του ματιού. Αν η περίπτωση είναι βαριά, είναι πιθανό να προκληθεί ακόμα και εκτρόπιο. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται αναστροφή των βλεφαρίδων προς τα κάτω, δημιουργώντας πέρα από αισθητικό, και λειτουργικό πρόβλημα.

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Πέμπτο Λάθος

Το πέμπτο λάθος στη βλεφαροπλαστική είναι το να μην κλείνει το μάτι πλήρως.

Είναι δυνατό να προκληθεί ατελές κλείσιμο των βλεφάρων, κάτι το οποίο περιγράφεται ως λαγόφθαλμο. Αυτό προκύπτει εξαιτίας της υπερβολικής αφαίρεσης του δέρματος του πάνω βλεφάρου. Μια άλλη περίπτωση που προκαλεί αυτή την κατάσταση είναι η αφαίρεση του δέρματος να πραγματοποιηθεί σε πολύ χαμηλό σημείο κοντά στις βλεφαρίδες.

Φυσικά, είναι πιθανό η συγκεκριμένη κατάσταση να είναι προσωρινή και να σχετίζεται με το οίδημα ή την επούλωση των βλεφάρων. Όμως, στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι μόνιμο, απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση.

 

Αποτυχημένη Βλεφαροπλαστική: Πώς να την αποφύγετε;

Η επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να αποφύγετε τα λάθη στη βλεφαροπλαστική. Είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να έχει πολυετή εμπειρία με χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του.

Η σωστή εκτίμηση της ανατομίας του κάθε ατόμου και η τεχνική αρτιότητα της επέμβασης είναι πολύ σημαντικά, προκειμένου να προβλεφθούν πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Επίσης, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, επειδή το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό, υπάρχουν και διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις ώστε να επιτευχθεί ένα απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και οι πιθανότητες για επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανιστούν προβλήματα και επιπλοκές στη βλεφαροπλαστική, υπάρχει η επιλογή του να γίνει αποκατάσταση πολλών από τις αισθητικές και λειτουργικές δυσμορφίες μέσω της διορθωτική βλεφαροπλαστικής.

Πάντοτε είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και απαιτείται μια εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Εξάλλου, είναι σημαντική η απόφαση για μια επέμβαση, όπως εξίσου σημαντική είναι και η καθοδήγηση πριν την επέμβαση.