Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,9 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική: Η αποτελεσματική λύση που έρχεται να προτείνει η σύγχρονη πλαστική χειρουργική

Η αρχή της ελάχιστης επεμβατικότητας μαζί με την εξατομίκευση αποτελούν τον σύγχρονο τρόπο που γίνεται η βλεφαροπλαστική σήμερα.

«Tα μάτια μιλούν». Δεν υπάρχει ουσιαστικότερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας από το βλέμμα. Το τελευταίο μπορεί να εκφράζει το συναίσθημά μας, να τονίζει το λόγο μας, να χαρακτηρίζει την εμφάνισή μας ή απλά να καθρεφτίζει την ψυχική μας διάθεση!

Η περιοχή των βλεφάρων είναι η πρώτη και συχνά η μόνη περιοχή του προσώπου που προδίδει το πέρασμα του χρόνου. Οι αντιπαθητικές σακκούλες κάτω από τα μάτια και η χαλαρή περίσσεια δέρματος που δημιουργεί τα «καπάκια» στα άνω βλέφαρα, δείχνουν το βλέμμα κουρασμένο και το πρόσωπο γερασμένο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, φορτωμένος με ποικίλες υποχρεώσεις και άγχος, η ρυπασμένη ατμόσφαιρα, οι «κακές» μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο ή απλώς η κληρονομική προδιάθεση παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση της γήρανσης των βλεφάρων.

Ανεξάρτητα όμως από την αιτία, το αποτέλεσμα είναι πεσμένα και βαριά βλέφαρα που αντανακλούν στον καθρέφτη μια έκφραση γερασμένη και κατηφή.

Αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική Βλεφαροπλαστική: Η αποτελεσματική λύση

Η αποτελεσματική λύση που έρχεται να προτείνει η σύγχρονη πλαστική χειρουργική είναι η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής.
Είναι μία επέμβαση απλή, που απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία και μέθη, μικρό χειρουργικό χρόνο, ελάχιστη μετεγχειρητική ενόχληση και ταχύτατη επάνοδο στις συνήθεις ασχολίες του ασθενούς.

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μία απο τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις και ίσως αυτή που απαιτεί την μεγαλύτερη ακρίβεια από την πλευρά του χειρουργού.

Βλεφαροπλαστική – Πλεονεκτήματα 

Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται η πολύ γρήγορη επούλωση, οι πρακτικά αόρατες (μετά από 3-4μήνες) μετεγχειρητικές ουλές και η εντυπωσιακή βελτίωση της εικόνας του προσώπου χωρίς να φαίνεται οτι έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση.

Για ποιους ενδείκνυται; 

Μπορεί να εφαρμοστεί σε αντρες και γυναίκες πάνω από 35 χρονών που έχουν ένδειξη και μπορεί κατά περίπτωση να αφορά στα πάνω βλέφαρα, στα κάτω ή και στα δύο.

Στις ενδείξεις περιλαμβάνονται:

  • η προπέτεια του περικογχικού λίπους («σακούλες») που μπορεί να αφορά όλο το μήκος των κάτω βλεφάρων και το έσω τμήμα των άνω και
  • η περίσσεια δέρματος που είναι μεγαλύτερη συνήθως στα άνω βλέφαρα και εκδηλώνεται με την ύπαρξη μίας δερματικής πτυχής (που μπορεί να φτάσει να εμποδίζει και το βλέμμα) και με τήν ύπαρξη λεπτών ρυτίδων και χαλάρωσης του δέρματος στα κάτω βλέφαρα.

Βλεφαροπλαστική – Τι δεν διορθώνει

Αυτά που δεν μπορεί να διορθώσει μία βλεφαροπλαστική είναι οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας, σκελετικές ιδιαιτερότητες που αφορούν στον οφθαλμικό κόγχο (προπέτεια, εισολκή κ.α), βλεφαρόπτωση, χαλάρωση του μετώπου και ασυμμετρία στη θέση των φρυδιών.

Βλεφαροπλαστική – Τάσεις και Διαδικασία

Όλες οι σύγχρονες τάσεις στην βλεφαροπλαστική σχετίζονται με την αποκατάσταση των αιτίων που οδηγούν στην εικόνα που έχουν τα βλέφαρα σε αντίθεση με την αποκατάσταση του συμπτώματος που γινόταν στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα σήμερα από τα πάνω βλέφαρα αφαιρούμε λιγότερο δέρμα από ότι παλιότερα. Ο λόγος είναι ότι συνειδητοποιήσαμε πως μέρος της φαινομενικής περίσσειας του δέρματος στα άνω βλέφαρα οφείλεται στην πραγματικότητα στην πτώση του μετώπου.

Επαναφέροντας το μέτωπο στην θέση που είχε πριν από χρόνια (κρατώντας το με το χέρι μας ή με ενδοσκοπικό lifting μετώπου), βλέπουμε πόση είναι η περίσσεια που οφείλεται στην χαλάρωση του δέρματος του βλεφάρου και αυτό το δέρμα αφαιρούμε.

Το αισθητικό αποτέλεσμα με τον συνδυασμό αυτών των επεμβάσεων είναι πολύ καλύτερο και πιό φυσικό, ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε δύο επεμβάσεις μπορούμε προεγχειρητικά να κάνουμε Botox (για να σηκωθούν τα φρύδια και να μειωθεί η δερματική περίσσεια) ή να αφαιρέσουμε περισσότερο δέρμα.

Επίσης σήμερα αφαιρούμε λίπος, άν χρειάζεται, μόνο από το έσω διαμέρισμα (τον έσω κανθό) στα άνω βλέφαρα και όχι και από το έξω. Ο λόγος είναι αισθητικός, γιατί αδειάζοντας το έξω τμήμα του άνω βλεφάρου επιτυγχάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε.

Στα κάτω βλέφαρα η σύγχρονη τάση είναι αυτή της διατήρησης του λίπους (fat sparing), δεδομένου ότι με την πάροδο των ετών δεν αυξάνεται το περικογχικό λίπος αλλά μετατοπίζεται προς τα έξω. Αφαιρούμε λοιπόν (και αυτό όχι πάντα) πολύ λίγο λίπος και το υπόλοιπο το επανατοποθετούμε στην παλιά του θέση ή σε κάποια γειτονική για να διορθώσουμε και κάποια άλλη αισθητική ατέλεια. Συγχρόνως αποκαθιστούμε με ράμματα ένα διάφραγμα (orbital septum) που συγκρατεί το λίπος στη θέση του για να εξασφαλίσουμε μεγάλη διάρκεια στο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Τέλος απαραίτητη είναι μία μορφή κανθοπηξίας, ειδικότερα σε ασθενείς μεγαλύτερους από 50-55 χρονών για να ενισχύσουμε τον στηρικτικό μηχανισμό του κάτω βλεφάρου και να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπλοκές όπως το εκτρόπιο ή το λεγόμενο scleral show.

Μετεγχειρητικές οδηγίες 

Η επέμβαση γίνεται πάντα σε οργανωμένη κλινική ή νοσοκομείο, με τοπική αναισθησία και μέθη, διαρκεί περίπου 1,5-2 ώρες και μία ώρα μετά το πέρας της ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Αν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τον χειρουργό στη αιμόσταση και την ατραυματική τεχνική, τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις μετεγχειρητικά είναι ελάχιστα. Σε αυτό βοηθάει και η τοπική εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στα βλέφαρα για τις πρώτες 24 μετεγχειρητικές ώρες.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά από 1-2 ημέρες και στην εργασία με την αφαίρεση των ραμμάτων μετά 5-6 ημέρες, εκτός και αν ο ασθενής δεν ενοχλείται από την ύπαρξη των ραμμάτων οπότε μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Η βλεφαροπλαστική συχνά συνδυάζεται με lifting προσώπου-λαιμού ή μετώπου (ενδοσκοπικό) για να επιτύχουμε την συνολική ανανέωση σε ασθενείς με πιο γενικευμένη χαλάρωση στο πρόσωπο.

Σε πιό νέους, μπορούμε συμπληρωματικά να εφαρμόσουμε υαλουρονικό οξύ (για να γεμίσουμε ρυτίδες) ή και botox γιά να βελτιώσουμε αισθητικά και το υπόλοιπο πρόσωπο.