Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν μετά από επέμβαση βλεφαροπλαστικής;
Μία από τις συχνότερες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο είναι η βλεφαροπλαστική, καθώς σχετίζεται με την υγεία των ματιών, αλλά και με την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Στη συγκεκριμένη επέμβαση, αυτό που παρατηρείται συχνά από τους ασθενείς, είναι ότι αναζητούν πληροφορίες για τις επιπλοκές της βλεφαροπλαστικής.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Τι φοβούνται;
Γύρω από τη περιοχή των βλεφάρων, το δέρμα είναι πιο λεπτό σε σύγκριση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Μετά την επέμβαση, το οίδημα που προκαλείται (ή ακόμα και κάποια αιμορραγία), μπορεί να παρατείνει την περίοδο της αποθεραπείας και έτσι, να ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο ασθενής. Βέβαια, όσο πιο εξειδικευμένος είναι ένας πλαστικός χειρουργός, τόσο καλύτερες ατραυματικές χειρουργικές τεχνικές θα χρησιμοποιήσει (όσο αυτό είναι φυσικά δυνατόν).
Ακόμη, η ασυμμετρία που προκύπτει μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο, είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους ασθενείς. Από τη φύση μας, όλοι οι άνθρωποι σχεδόν, έχουμε μια μικρή ασυμμετρία στο πρόσωπο, την οποία ο γιατρός πρέπει να εντοπίσει, ώστε πριν προχωρήσουν στην επέμβαση, να υπάρξει μια συνεννόηση με τον ασθενή στο κατά πόσο θα διατηρηθεί αυτή η συμμετρία ή όχι. Δυστυχώς, επειδή οι ασθενείς δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στην πλαστική χειρουργική, περιμένουν ένα άλλο αποτέλεσμα και στο τέλος απογοητεύονται.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ο προεγχειρητικός σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και για την υγεία των ματιών! Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πόσα χιλιοστά δέρματος πρέπει να αφαιρεθούν, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος στα μάτια και να μην προκληθεί ξηροφθαλμία! Το μάτι ενός ασθενούς πρέπει να κλείνει καλά, διότι μπορεί να αλλάξει ακόμα και την εμφάνιση του βλέμματος!
Όλα πρέπει λοιπόν να γίνονται με μέτρο! Γιατί αν ο γιατρός αφαιρέσει περισσότερο λίπος από όσο πρέπει, τότε θα έχουμε ένα «σκελετωμένο» βλέμμα. Στόχος της βλεφαροπλαστικής είναι να κάνει τον ασθενή να έχει ένα βλέμμα το οποίο θα φαίνεται πιο νεανικό και φρέσκο. Όχι ένα βλέμμα, κουρασμένο και «κλειστό».
Αρκετοί ασθενείς, μετά την επέμβαση παραπονιούνται για την ουλή που μπορεί να φαίνεται μετά από καιρό. Στην βλεφαροπλαστική, η τομή πρέπει να γίνεται κατά μήκος των φυσιολογικών ρυτίδων του δέρματος, ώστε να «χάνεται» η μετεγχειρητική ουλή μέσα σε αυτές τις ρυτίδες! Αν και σπάνιο φαινόμενο, είναι κάτι που αγχώνει πολλούς ασθενείς, καθώς αναφερόμαστε στο αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης.
Μία εξίσου σπάνια επιπλοκή είναι η απώλεια όρασης και αυτό μπορεί να γίνει μετά από μία εσωτερική αιμορραγία, εξαιτίας χειρισμών σε ευαίσθητους ιστούς, όπως είναι το λίπος και το δέρμα. Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη επιπλοκή βλεφαροπλαστικής είναι ιδιαίτερα σπάνια και είναι αναστρέψιμη, εφόσον διορθωθεί άμεσα.
Τέλος, στις πιο σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται διπλωπία στα μάτια. Τι είναι ακριβώς αυτή η επιπλοκή; Αφορά την επέμβαση στα κάτω βλέφαρα και εμφανίζεται όταν υπάρχει χειρουργικό τραύμα μυών που κινούν το μάτι. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί (πολύ πιο σπάνια) και από την απώλεια όρασης.
Για να αποφύγουμε όλα τα προβλήματα που αναφέραμε, θα πρέπει ο γιατρός που θα αναλάβει αυτή την επέμβαση να έχει αρκετή εμπειρία και να είναι πλήρως καταρτισμένος στο είδος του. Επίσης, ο ασθενής πρέπει να μελετήσει πριν προβεί σε αυτή την επέμβαση, να επιλέξει τον κατάλληλο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα μπορεί να αποφύγει τυχόν επιπλοκές στην βλεφαροπλαστική.