Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,9 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

ηλιοθεραπεια

Ηλιοθεραπεία αλλά με κατάλληλη προστασία

Ηλιοθεραπεία αλλά με κατάλληλη προστασία
Hλιοθεραπεία … Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Κεραστάρης συνιστά προσοχή στην επιλογή αντηλιακών

της Μαρίας Αλιμπέρτη (Σάββατο 9-Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, Ειδήσεις-Αδέσμευτος Τύπος)

Hλιοθεραπεία…. Χάδι του ήλιου ή βλαβερό άγγιγμα; Η ηλιοθεραπεία δεν είναι σύμμαχος του δέρματος μας.

Αντίθετα, επιτείνει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία του δέρματος μας; Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Κεραστάρης συνιστά προσοχή στην αγορά και τη χρήση των αντηλιακών ώστε να μην υποστούμε τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

Hλιοθεραπεία
Πόσο σημαντική είναι η αντηλιακή προστασία για την ποιότητα του δέρματος μας;

«Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά ακόμη σημαντικότερο αποτελεί αποδεδειγμένα καρκινογόνο παράγοντα. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντική η προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που εκλείπει η φυσική προστασία από τη ζώνη του όζοντος.»

Πως πρέπει να επιλέγουμε αντηλιακά;

«Τα καλά αντηλιακά πρέπει να παρέχουν προστασία από την UVA & UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Η προστασία αυτή μετράται διεθνώς με τον δείκτη SPF (όσο υψηλότερος ο δείκτης τόσο υψηλότερη η προστασία). Επιπλέον, τα αντηλιακά μπορεί να περιέχουν φυσικά ή χημικά φίλτρα. Τα χημικά έχουν πιο γρήγορη δράση ενώ τα φυσικά είναι πιο κατάλληλα για μικρά παιδιά. Πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 20 SPF) τόσο για την UVA όσο και για τη UVB ακτινοβολία από εταιρείες με ειδίκευση στα αντηλιακά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό 20-30 πριν την έκθεση στον ήλιο και κάθε 2 ώρες να το ανανεώνουμε. »

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση φακίδων ή κηλίδων;

«Οι μελαχρωματικές βλάβες του δέρματος, όπως οι κηλίδες και οι φακίδες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με laser, αλλά το καλοκαίρι αντενδείκνυται η χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων laser.»

Το καπέλο βοηθά στην προστασία του προσώπου μας;

«Το καπέλο βοηθά στην προστασία του προσώπου μας αλλά δεν είναι επαρκές. Χρειάζεται παράλληλα η χρήση αντηλιακού.»

Πως μπορεί να συνδράμει η πλαστική χειρουργική στη θεραπεία του μελανώματος;

«Το μελάνωμα αποτελεί έναν πολύ επιθετικό καρκίνο του δέρματος. Συνήθως εμφανίζεται σαν μια έντονα μελαχρωματική δερματική βλάβη, επίπεδη, ή ελαφρά επηρμένη, που αλλάζει κλινικούς χαρακτήρες (χρώμα, σχήμα, μέγεθος) με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αναπτύσσεται σε προϋπάρχοντες σπίλους. Τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία του σε αρχικά στάδια (πριν δώσει μεταστάσεις) αποτελεί αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής. Η χειρουργική εξαίρεση της βλάβης, που ακολουθείται από την ιστολογική επιβεβαίωση, πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε άλλης θεραπείας.»