Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,8 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

Εξάλειψη τοπικού πάχους: Βελτιώστε το σώμα σας εν όψει καλοκαιριού

Εξάλειψη τοπικού πάχους εν όψει καλοκαιριού

Τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, είναι η εποχή που άντρες και γυναίκες προβληματίζονται με την εικόνα που θα παρουσιάζει το σώμα τους με μαγιό στην παραλία. Είναι η εποχή που αρχίζουν οι δίαιτες, οι εγγραφές στα γυμναστήρια ή η έναρξη άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων με σκοπό την απώλεια των περιττών κιλών από τις «ατασθαλίες» του χειμώνα. Είναι όμως και η εποχή που όσοι, απογοητευμένοι από παρόμοιες, πολύχρονες, κοπιαστικές προσπάθειες με αμφίβολο και σίγουρα παροδικό αποτέλεσμα, καταφεύγουν σε κάποιον πλαστικό χειρουργό για να δώσει μια εύκολη, γρήγορη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους.

Τι είναι αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους στο σώμα τους;

Δύο είναι τα συχνότερα προβλήματα: η τοπική εναπόθεση λίπους (τοπικού πάχους), που στους άντρες είναι συχνότερη στην κοιλιά και το στήθος, ενώ στις γυναίκες στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά, στα γόνατα και στα χέρια και δεύτερο η χαλάρωση του δέρματος.

Πως αντιμετωπίζεται λοιπόν το τοπικό πάχος;

Την τοπική εναπόθεση λίπους η σύγχρονη πλαστική χειρουργική την αντιμετωπίζει με την παλλόμενη μικροδικτυωτή λιπογλυπτική (PAL λιποαναρρόφηση + λιπομεταφορά), που αποτελεί την εξέλιξη της παραδοσιακής λιποαναρρόφησης. Είναι η επέμβαση που θα δώσει αρμονία και συμμετρία στο σώμα μας για πάντα. Είναι μια ασφαλέστατη, σχετικά σύντομη και ελάχιστα επιβαρυντική για τον ασθενή διαδικασία με μόνιμα αποτελέσματα. Απαλλάσσει από το τοπικό συσσωρευμένο λίπος που δημιουργεί δυσμορφίες σε πολλές περιοχές του σώματος, αφαιρώντας τα πλεονάζοντα λιποκύτταρα από τις περιοχές αυτές. Επανέρχεται με τον τρόπο αυτό η αρμονία και η συμμετρία στο σώμα και αυτή διαιρείται ακόμα και μετά την προσθήκη αρκετών κιλών στο μέλλον. Εφαρμόζεται δε τόσο σε σχετικά αδύνατους, όσο και σε πιο εύσωμους ανθρώπους και αλλάζει προς το καλύτερο η εικόνα του σώματος όχι μόνο με μαγιό, αλλά και με κάθε είδους ενδυμασία.

Απ’ ότι καταλαβαίνω πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνική. Θέλετε να μας την αναλύσετε λίγο;

Πράγματι έχει πολλά στοιχεία που την κάνουν να υπερτερεί της παραδοσιακής λιποαναρρόφησης. Η συγκεκριμένη τεχνική ονομάζεται: α) Παλλόμενη γιατί οι κάνουλες της λιποαναρρόφησης πάλλονται με τη βοήθεια ειδικής κεφαλής μπρος – πίσω και κυκλικά για λίγα χιλιοστά. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι η σημαντική μείωση των κακώσεων που προκαλούνται στους ιστούς, που μεταφράζεται σε μικρότερη και πιο εύκολη περίοδο αποθεραπείας και λιγότερα οιδήματα και μελανιές. β) Μικροδικτυωτή γιατί γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες (2-3 mm) και κάθε περιοχή δουλεύεται δικτυωτά για να είναι πιο ομοιόμορφο το τελικό αποτέλεσμα. γ) Λιπογλυπτική γιατί στις περιπτώσεις και στις περιοχές που χρειάζεται προσθέτουμε μέρος του λίπους που έχουμε αφαιρέσει, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, για να τελειοποιήσουμε το σχήμα του σώματος. Αποτέλεσμα φαίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, αλλά πολύ περισσότερο σε ένα μήνα περίπου όπου θα έχει υποχωρήσει το οίδημα. Είναι μια ασφαλέστατη μέθοδος για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους, αφού οι επιπλοκές της είναι πρακτικά ανύπαρκτες και από την επόμενη ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Σε περίπτωση που υπάρχει χαλάρωση στην κοιλιά με την λιποαναρρόφηση δεν θα χειροτερέψει;

Η λιποαναρρόφηση , ειδικά η παλλόμενη, δεν αυξάνει την ήδη υπάρχουσα χαλάρωση του δέρματος όταν γίνεται σωστά. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχει και χαλάρωση του δέρματος χρειάζεται να αφαιρεθεί η περίσσεια του δέρματος με μία επέμβαση κοιλιοπλαστικής, όπου τεντώνονται και οι μύες εσωτερικά ώστε το αποτέλεσμα να είναι μία εντελώς επίπεδη κοιλιά. Η τομή γίνεται χαμηλά στο υπογάστριο, είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή της καισαρικής και κρύβεται από ένα μικρό μαγιό ή εσώρουχο.

Για την χαλάρωση στα χέρια και τα πόδια τι μπορούμε να κάνουμε;

Για τους βραχίονες κάνουμε την επέμβαση της βραχιονοπλαστικής, που σχεδόν πάντα συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι ότι η τομή γίνεται στη μασχάλη οπότε οι ουλές είναι καλά κρυμμένες και δυσδιάκριτες ακόμα και με μαγιό. Την χαλάρωση στους μηρούς τη διορθώνουμε με την ανόρθωση της εσωτερικής επιφάνειας των μηρών με την τεχνική “Grail”. Οι ουλές και με αυτή την τεχνική είναι καλά κρυμμένες στις φυσιολογικές πτυχές και το εφηβαίο οπότε δεν φαίνονται.

Μπορούν οι επεμβάσεις αυτές να γίνουν και στο ιατρείο;

Θεωρώ ότι για λόγους ασφαλείας των ασθενών όλες οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται σε οργανωμένο νοσοκομείο από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

Απαιτείται παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο;

Όλες αυτές οι επεμβάσεις, με εξαίρεση την κοιλιοπλαστική, γίνονται με τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής δύο ώρες μετά μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Η κοιλιοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία και οι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν μία νύχτα στο νοσοκομείο. Η χρήση ενός ειδικού για κάθε επέμβαση κορσέ, για ένα μήνα περίπου, είναι απαραίτητη σε όλες τις επεμβάσεις που προαναφέρθηκαν.

Μια χειρουργική επέμβαση όμως είναι η κατάλληλη θεραπεία για όλους;

Προφανώς όχι. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα όπου είτε δεν έχουν τόσο «σοβαρό» πρόβλημα είτε δεν θέλουν για δικούς τους λόγους να μπουν στο χειρουργείο. Σε όλους αυτούς η σύγχρονη ιατρική αισθητική έρχεται να δώσει λύσεις. Η μεσοθεραπεία προκαλεί λιπόλυση, σε περιορισμένο όμως βαθμό, που επιτυγχάνεται με την έγχυση στο λιπώδη ιστό ουσιών που διασπούν τη μεμβράνη των λιποκυττάρων. Απαιτούνται 6-12 εβδομαδιαίες συνεδρίες για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η μέθοδος endermologie που γίνεται με ειδικό μηχάνημα βελτιώνει τη λεμφική κυκλοφορία και τον μεταβολισμό του λιπώδους ιστού και αποτελεί την καλύτερη μη επεμβατική θεραπεία της κυτταρίτιδας (18-24 συνεδρίες). Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεραπειών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος για τη σύσφιξη του δέρματος σε περιοχές του σώματος που εμφανίζεται ήπια χαλάρωση μπορούν να εφαρμοστούν μηχανήματα ραδιοσυχνοτήτων, που επίσης χρειάζονται επανάληψη ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος.

Συνοψίζοντας…

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τρόποι για να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας ανάλογα με το είδος και την έκταση του «προβλήματος» και την επιθυμία μας για μόνιμη, οριστική λύση. Η επιλογή της μεθόδου θα προκύψει μετά από εκτενή συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό, αναγκαία για να κατανοήσει ο τελευταίος τις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε ασθενούς. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ωραία αποτελέσματα και χαρούμενους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθούμε σοβαρά με το σώμα μας ώστε να είναι στην καλύτερή του κατάσταση το καλοκαίρι.