Πλαστικός Χειρουργός Dr Κεραστάρης
google-reviews
4,8 / 5

Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-20:00

Γυναικομαστία

Γυναικομαστία: Δίαιτες και Γυμναστική λύνουν τελικά το Πρόβλημα;

Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση όπου οι άνδρες παρουσιάζουν διογκωμένο στήθος, το οποίο προσομοιάζει το γυναικείο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές ή από φάρμακα, ενώ υπάρχει περίπτωση η αιτία να είναι και ιδιοπαθής. Προκαλεί ενόχληση και αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης, ιδιαίτερα στα νεότερα άτομα. Και ενώ στους εφήβους το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο του με το πέρασμα του χρόνου, στους ενήλικες είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, διότι οι δίαιτες και η γυμναστική δεν είναι αποτελεσματικές λύσεις και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση από πλαστικό χειρουργό.

 

Γυναικομαστία: Πόσο συχνά εμφανίζεται στους άνδρες;

Η γυναικομαστία είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς άνδρες, με τα ποσοστά να φτάνουν μέχρι και περίπου το 35%. Μπορεί να επηρεάσει τον έναν μαστό, αλλά συχνότερα επηρεάζει και τους δύο μαστούς ταυτόχρονα.

 

Γυναικομαστία: Αίτια

Το κάθε στήθος αποτελείται από τον μαζικό αδένα και λίπος. Στις γυναίκες, ο αδένας είναι πιο έντονος, ενώ στους άνδρες κυριαρχεί το λίπος. Στην περίπτωση της γυναικομαστίας, παρατηρείται μια διόγκωση του μαζικού αδένα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές, όπως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων ή τα μειωμένα επίπεδα ανδρογόνων, και συχνά συνοδεύεται από αύξηση του λιπώδους ιστού.

Ακόμη, σε έναν παχύσαρκο άνδρα μπορεί απλώς να προεξέχει η περιοχή του στήθους, εξαιτίας της συσσώρευσης του λίπους, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει και πραγματικό πρόβλημα γυναικομαστίας. Το υπερβολικό βάρος συχνά συνδέεται με την εμφάνιση της γυναικομαστίας.

 

Γυναικομαστία: Από τι αποτελείται το ανδρικό στήθος;

Το ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή, τη θηλαία άλω, τον μαζικό αδένα πίσω από αυτήν και το λίπος που ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του ατόμου. Η διάμετρος της θηλαίας άλω μπορεί να φτάσει τα 4 cm, ενώ ο αδένας είναι συνήθως μικρός. Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα καθορίζεται από τα οιστρογόνα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα γυναικεία χαρακτηριστικά. Στους άνδρες, ο αδένας παραμένει συνήθως ατροφικός και δεν αναπτύσσεται όπως στις γυναίκες.

 

Γυναικομαστία: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες και η γυμναστική;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γυναικομαστία είναι απλώς ένα αποτέλεσμα της αυξημένης ποσότητας λίπους στην περιοχή του στήθους. Ωστόσο, ακόμη και μετά από σημαντική απώλεια βάρους και δίαιτες, οι άνδρες μπορεί να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γυναικομαστίας, λόγω διογκωμένου μαζικού αδένα.

Ακόμη, ο μύθος λέει ότι οι ασκήσεις γυμναστικής που σχετίζονται με το στήθος, όπως τα push-ups ή τα βάρη, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της γυναικομαστίας. Αν και αυτές οι ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και στη μείωση λίπους στην περιοχή, δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα της γυναικομαστίας.

Επομένως, εάν η αύξηση του στήθους προκύπτει από τον λιπώδη ιστό, μπορεί να διορθωθεί μέσω κατάλληλης διατροφής και γυμναστικής σε διάρκεια μερικών μηνών. Στην περίπτωση που υπάρχει, ωστόσο, διογκωμένος μαζικός αδένας, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική λύση.

 

Γυναικομαστία

 

Γυναικομαστία: Η Λύση της Χειρουργικής Επέμβασης

Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικομαστίας, παρουσιάζεται αύξηση του λίπους στην περιοχή του στήθους. Έτσι, συνήθως αρχικά εφαρμόζεται μια μέθοδος λιποαναρρόφησης, όπως η High Definition Vaser Lipo ή η P.A.L.

Ακολουθεί η αξιολόγηση του μαζικού αδένα και, αν είναι πολύ μεγάλος, αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής στη θηλή. Εάν υπάρχει επίσης περίσσεια δέρματος, γίνεται μια τομή γύρω από τη θηλαία άλω, ώστε η τυχόν ουλή να είναι σχεδόν αόρατη. Μέσα από αυτή την τομή, απομακρύνεται η περίσσεια δέρματος. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην ανάκτηση της ομαλότητας του περιγράμματος του στήθους και βελτιώνει την εμφάνιση της θηλαίας άλω.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, το άτομο δεν βλέπει μόνο αισθητικές βελτιώσεις, αλλά νιώθει και πολύ πιο άνετα με τον εαυτό του, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Ο ασθενής δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου, λόγω της γενικής αναισθησίας, ίσως χρειαστεί να μείνει για παρακολούθηση.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης παραμένει σταθερό καθώς περνούν τα χρόνια. Εάν κάποιος πάρει κιλά, τότε το στήθος του θα αυξηθεί αναλογικά με το σώμα του, ενώ αν χάσει κιλά, τα αποτελέσματα της επέμβασης θα φαίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Η ελαστικότητα του δέρματος δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει την επιλογή της τεχνικής. Σε περιπτώσεις με πολύ ελαστικό δέρμα, μπορεί να μην χρειάζονται τομές για αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και η λιποαναρρόφηση P.A.L. να αρκεί.

Ακόμη, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του σε 2 με 4 ημέρες. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν ασχοληθεί με γυμναστική ή άλλες φυσικές δραστηριότητες. Ο ασθενής θα πρέπει να φορά ένα ειδικό στήριγμα, όπως ένα ελαστικό γιλέκο, για τον πρώτο μήνα.

 

Γυναικομαστία: Πριν από το χειρουργείο, ποιες είναι οι ορμονικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται;

Σε στενή συνεργασία με έναν ενδοκρινολόγο, οι ορμονικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:

  • Ορμόνες του θυρεοειδούς
  • LH
  • FSH
  • Προλακτίνη
  • Οιστρογόνα
  • Τεστοστερόνη